iVision Design Studio

Petya nem alszik ....

2017. június 28. - ivision

Június 27-én ismét útjára indítottak egy titkosító vírust. Jelen időpontig a legjobban támadott terület Urkajna, de Magyarország is a legérintettebb országok közé van sorolva.

A vírus a merevlemezek boot részét (MBR) támadja meg, majd ezután a merevlemezt titkosítja. A titkosítás csak újraindítás után indul el.

Fontos megjegyezni hogy hiába fizet bárki is hogy a fájljait visszakapja, a szolgáltatók kikapcsolták azokat a csatornákat amelyeken keresztül a váltságdíj eljuthat a készítőkhöz, így a feloldó kódokhoz sem lehet hozzájutni.

Az ESET termékei sikeresen detektálják a kártevőt, javasolt a legfrissebb változatra frissíteni, céges környezetben a 6.5-ös az otthoni termékek esetében ez a 10-es főverziót jelenti.

Amennyiben nem rendelkezik megfelelő védelemmel javaslom az ESET 30 napos próbaverzióját kipróbálni.

Letöltés a következő helyről lehetséges:
https://www.eset.hu/letoltes

Magyar nyelvű cikk az index oldalán:
http://index.hu/tech/2017/06/27/kibertamadas_ukrajna_petya/

Angol nyelvű cikkek az ESET jóvoltából:
https://www.welivesecurity.com/2017/06/27/new-ransomware-attack-hits-ukraine/
https://support.eset.com/alert6488/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ivision.blog.hu/api/trackback/id/tr2512625311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása